LIVE REZULTATI / RESULTS
Saopštenje za medije - Održana svečana konferencija u susret 35. Beogradskom maratonu
petak, 13. maj 2022.

Saopštenje za medije 13.05.2022.

Održana svečana konferencija u susret 35. Beogradskom maratonu

Danas je u Starom dvoru održana tehnička konferencija u susret jubilarnom 35. Beogradskom maratonu koji će se održati u nedelju 15. maja 2022. godine, sa početkom u 8 časova, pod sloganom ”Prijateljstvo na duge staze”, a glavni grad Srbije biće tog dana centar atletskog sveta.

O svim detaljima saradnje na organizaciji jubilarnog 35. Beogradskog maratona, govorili su: Vanja Udovičić, ministar sporta i omladine, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Slobodan Branković, Atletski savez Srbije, Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona, Zoran đorđević, Pošta Srbije i Olivera Jevtić ambasadorka 35. Beogradskog maratona.

"Nije mala stvar bilo koju manifestaciju održavati toliko puta, 1988. održan je prvi maraton, održan je i za vreme bombardovanja i za vreme korone, virtuelno. Nema lepše slike od trkača na ulicama, a Beograd je tako stao uz rame Njujorku, Londonu, Bostonu", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na konferenciji za medije i najavio potpisivanje novog desetogodišnjeg ugovora između Grada kao generalnog pokrovitelja i BGD maratona.

Novi direktor BGD maratona Darko Habuš zahvalio se svima na podršci, a posebno kako je rekao "svetom trojstvu" - Gradu Beogradu, Ministarstvu sporta i Srpskom atletskom savezu.

"Za nas ova saradnja predstavlja sveto trojstvo, bez koje Beogradski maraton ne bi mogao da raste i da se razvija u ono što on predstavlja danas. želim i lično da se zahvalim gospodinu Vanji Udovičiću, Goranu Vesiću i Slobodanu Brankoviću, koji su svojom energijom i autoritetom doprineli da se postave čvrsti temelji dugogodišnje saradnje i zajedničkih ciljeva koji su pred nama, od kojih je prvi da Beogradski maraton postane lider među maratonima u regionu. Neka nam Beograd bude atletska prestonica sveta u nedelju", rekao je Habuš.

Počasni ambasador BGD maratona ove godine je čuvena srpska atletičarka Olivera Jevtić, trostruka pobednica.

"Moja karijera traje skoro koliko i maraton i zaista mi je velika čast biti uz rame velikim imenima koji su bili promoteri maratona poput Pola Tergata i Sergeja Bubke. Nadam se da ću se ponovo vratiti i na stazu", istakla je Jevtićeva.

Direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković rekao je da će posle dva meseca od dvoranskog Svetskog prvenstva Beograd opet biti atletski centar sveta.

"Drago mi je da sarađujemo, na nama je da budemo oslonac BGD maratona i da u budućnosti budemo među najkvaliternijima i najmasovnijima na svetu", istakao je Branković.

Srbija je dokazala da je centar svetskog sporta i bićemo opet, poručio je ministar sporta Vanja Udovičić.

"Najbolji primer za to su događaji koji nas očekuju samo u narednih mesec dana u Beogradu. Prvo maraton, pa Fajnal-for košarkaške Evrolige, Svetski kup u veslanju, Fajnal-ejt u vaterpolu i Svetski kup u ronjenju. Kroz maraton promovišemo zdrav život i motivišemo građane da se bave sportom", poručio je Udovičić.

Na konferenciji za medije promovisana je specijalna limitirana poštanska marka posvećena BGD maratonu.

"čast nam je što smo deo ovog sjajnog tima. Prepoznali smo značaj manifestacije i srećni smo da pomognemo i da pošaljemo pozitivnu sliku u svet", rekao je direktor Pošte Srbije Zoran Ðorđević, inače i sam maratonac. Na BGD maratonu učestvovaće 6.700 trkačaa u polumaratonu i maratonu, od čega 1.200 stranaca iz 70 zemalja, plus 700 učesnika u štafetnim trkama.