LIVE REZULTATI / RESULTS
Beogradski maraton postao deo “ World Marathon Majors“
ponedeljak, 21. januar 2019.
Beogradski maraton i World Marathon Majors u kojem se nalaze maratoni u Njujorku, Bostonu, Čikagu, Londonu, Berlinu i Tokiju potpisali ugovor o saradnji.

Beogradski maraton i Abbott World Marathon Majors potpisali su ugovor po kome je Beogradski maraton postao deo čuvene World Marathon Majors serije od 2020. godine - kao jedini takav događaj u regionu. Radi se o novoustanovljenom sistemu rangiranja učesnika u kategorijama iznad 40 godina koji, u odnosu na svoje ostvarene rezultate na određenom broju izabranih maratona u svetu, stiču pravo da učestvuju na Svetskom prvenstvu za veterane 2021. godine (Abbot World Marathom Majors Wanda Age Group World Championships) na nekom od maratona iz serije World Marathon Majors. Maraton u okviru kojeg će biti održano Svetsko prvenstvo 2021. godine biće uskoro objavljeno. 
Tim Hadžima, izvršni direktor Abbot World Marathon Majors u ovom povodu je izjavio: „Raduje nas kako su mnogobrojni trkači širom sveta prihvatili mogućnost da postanu deo World Marathon Majors Serije, s obzirom na činjenicu da je vrlo teško obezbediti učešće na nekom od World Marathon Majors maratona. Želeli smo da trkačima pomognemo da postanu deo svetske globalne maratonske scene. Ponosni smo da radimo i saradjujemo sa našim partnerskim maratonima, a od sada je i Beogradski maraton jedan od njih“.
Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, je povodom potpisivanja ugovora sa World Marathon Majors serijom izjavio: „Posle Svetskog maratonskog oskara (AIMS Social Award) dobijenog prošle godine u Atini, ovo je drugo veliko svetsko priznanje koje je Beogradski maraton dobio za samo dva meseca, što je još jedan pokazatelj da je Beogradski maraton globalno prepoznat i cenjen u svetskom maratonskom pokretu koji decenijama beleži stalni rast po broju učesnika i popularnosti. Naravno, ovo priznanje je dodatni podstrek za dalji planski razvoj Beogradskog maratona, što podrazumeva poštovanje najstrožih tehničkih, bezbednosnih i zdravstvenih standarda, znanja i iskustva i stalnu saradnju i razmenu iskustava sa drugim najvećim i najznačajnijim organizatorima ovakvih događaja u svetu. Nije lako održati korak u svetskoj utakmici gde je konkurencija izuzetno jaka, sa hiljadama sličnih događaja koji imaju sistemsku i dugoročnu podršku gradova i sredina u kojima se održavaju. Verujemo da ćemo, uz odgovarajuću podršku grada Beograda i Republike Srbije, nastaviti putem uspeha i razvoja, da ćemo i dalje promovisati Beograd i Srbiju u svetu, kako bismo u narednim godinama postali i najbolji maraton u širem regionu.“
„Ovo najnovije svetsko priznanje je još jedan od razloga zašto već 32. Beogradski maraton 2019. godine mora biti podignut na još viši tehnički, programski i medijski nivo – jer će u mnogome, baš ovo izdanje, poslužiti za još bolju promociju samog događaja i animaciju mnogobrojnih trkača, kako iz zemlje, tako i iz celog sveta - da dodju u naš glavni grad na 33. Beogradski maraton 2020. godine“. – zaključio je svoju izjavu Dejan Nikolić.