LIVE REZULTATI / RESULTS
Mladost i iskustvo na 1. Beogradskom polumaratonu
četvrtak, 30. novembar 2017.
Osim 4000 ljubitelja trčanja i rekreacije na 1. Beogradskom polumaratonu 03.12.2017. godine učestvovaće i neki od najboljih trkača u Srbiji na srednjim i dugim prugama – među njima i reprezentativci Srbije, kao i neki od naših najboljih dugoprugaša i maratonaca u poslednjih nekoliko godina.

Među učesnicima biće i Darko Živanović, najbolji maratonac u Srbiji u poslednjih desetak godina sa ličnim rekordom od 2:17:11, učesnik maratonske trke na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, prvak Balkana u maratonu za 2015. godinu i višestruki pobednik polumaratonske trke na tradicionalnom Beogradskom maratonu. 
 
“Drago mi je da ću ponovo učestvovati na jednom događaju u organizaciji Beogradskog maratona i da ću trčati ulicama Beograda na novoj polumaratonskoj stazi. Momentalno se nalazim u bazičnim pripremama za prolećnu sezonu ali sam trening prilagodio ovoj trci” – izjavio je Darko Živanović povodom svog nastupa na “Beogradskih 21”.

Konkurenciju na polumaratonskoj stazi pojačaće Dario Ivanovski, reprezentativac Makedonije - pobednik ovogodišnje polumaratonske trke na Beogradskom maratonu. Ove godine je u odličnoj formi i ostvario je nekoliko ličnih rekorda na srednjim i dugim prugama od 3000m do polumaratona. 

Osim njih, među elitnim učesnicima ove trke, pojaviće se i Miloš Milovanović, takmičar iz Pančeva, višegodišnji reprezentativac Srbije u maratonu. Ove godine je na prvenstvu Balkana u Zagrebu bio sedmi sa 2:38:27, zatim Miloš Dragović, reprezentativac Crne Gore u maratonu na ovogodišnjem prvenstvu Balkana, kao i Stenly Kiprop, takmičar iz Kenije, višegodišnji učesnik Beogradskog maratona, drugoplasirani na polumaratonskoj trci u Beogradu 2015. godine.

U konkurenciji žena na „Beogradskih 21“ učestvovaće Nataša Ćulafić, treća maratonka na rang listama u Srbiji u maratonu za 2017. i druga za 2016. godinu. Ćulafić je imala zapažen nastup na maratonu u Zagrebu ove godine gde je završila kao deveta sa ličnim rekordom 2:55:25. Nataša je bila sjajna i prošle godine u Torinu sa ostvarenim 8. mestom i odličnim debitanskim nastupom od 2:56:52 - kao deo tima Vojske Srbije koji je zauzeo 3. mesto na Svetskom vojnom prvenstvu u maratonu koje je održano u sklopu Torinskog maratona. Učesnica polumaratonske trke će biti i Nora Trklja, takmičarka iz Subotice, čije ime najčešće viđamo na postoljima na svim trkama u regionu, kao i Radmila Đurović, drugoplasirana na Beogradskom maratonu 2015. godine Na „Beogradskih 10“ u okviru 1. Beogradskog polumaratona pojaviće se i mladi reprezentativci i buduće nade trčanja u Srbiji. Među njima se posebno ističe Nikola Bursać reprezentativac Srbije iz beogradskog Partizana, jedan od najtalentovanijih trkača u poslednjoj deceniji u srpskoj atletici. Za svoju discplinu je izabrao 1500m gde je već u juniorskim danima dokazao da može da istrči vredan rezultat, a u seniorskoj konkurenciji je ostvario odličnih 3:41,00 u ovoj disciplini. U Italiji, u gradu Rijeti, ostavario je i najveći uspeh u karijeri gde je u finalu Evropskog prvenstva za juniore bio šesti.  U zimskom delu sezone radi na dužim distancama i od njega se očekuje da bude odličan na trci od 10km. 

Među učesnicima u ovoj trci biće i Milan Todorović, takmičar atletskog kluba Mladost iz Užica, jedan od naših najboljih osamstometraša u poslednjih nekoliko godina. Ove godine u zimskom delu sezone se oprobao i na nešto dužim trkama i postao vicešampion države u krosu pa je tako izborio mesto u reprezentaciji Srbije na nedovno održanom prvenstvu Balkana  u Turskom gradu Čanakale.