LIVE REZULTATI / RESULTS
Briga o zdravlju učesnika na 30. Beogradskom maratonu
četvrtak, 16. mart 2017.
Sekretarijat za sport i omladinu, Sekretarijat za zdravstvo i Medigroup zdravstveni sistem na zajedničkom projektu maksimalne medicinske zaštite i zdravstvenog obezbeđenja na 30. Beogradskom maratonu.

Ispred Skupštine grada Beograda, kao domaćin na današnjoj konferenciji za medije, prisutnima se prvi obratio v.d. sekretara u Sekretarijatu za sport i omladinu Zoran Jovanović:

“Beogradski maraton je jedan od najznačajnijih događaja u Beogradu i ima punu podršku Skupštine grada Beograda. Sve aktivnosti u tehničkoj pripremi se odvijaju na već davno uhodan način i uz podršku sekretarijata, Javnih komunalnih preduzeća i gradskih službi. Beogradski maraton je manifestacija sa dugom tradicijom. Ovaj događaj čini dobar deo imidža Grada Beograda i mi ćemo i u budućnosti nastaviti uspešnu saradnju sa ovom manifestacijom.” - pomenuo je Zoran Jovanović.

Pomoćnik sekretara Sekretarijata za zdravstvo dr Dragoslav Despotović je napomenuo da Sekretarijat za zdravstvo tradicionalno učestvuje u planiranju, koordinaciji i zaštiti svih učesnika na Dečijem maratonu i Beogradskom maratonu i da se te aktivnosti sprovode u odnosu na ukupan broj učesnika, vremenske uslove i prethodno iskustvo, kao i da će u odnosu na to u funkciji i pripravnosti biti odgovarajući broj medicinskih ustanova - od kliničkih centara do domova zdravlja, na teritorijama opština kroz koje učesnici ove manifestacije prolaze - do odgovarajućeg broja mobilnih zdravstvenih jedinica.

„MediGroup, vodeći privatni zdravstveni sistem u Srbiji, drugu godinu zaredom podržava Beogradski maraton, jer ima za cilj podizanje zdravlja nacije i naročito se zalaže za prevenciju, pa je s tim u vezi i prepoznao ovu najveću i najmasovniju sportsku manifestaciju. Omogućili smo svim učesnicima da u šest MediGroup domova zdravlja na više lokacija u gradu obave proveru svog zdravstvenog stanja u okviru paketa Čekiraj se! To je posebno prilagođen paket  provere zdravstvenog stanja za potrebe trčanja maratonau trajanju od pola sata po promotivnoj ceni. Ulogu vodećeg nacionalnog provajdera zdravstvenih usluga MediGroup opravdava i činjenicom da pokriva sva tri segmenta zdravstvene zaštite u Srbiji. Poseban doprinos Beogradskom maratonu, osim logističke i stručne podrške, na licu mesta daće i naši zaposleni učešćem na maratonu.“ - izjavila je Maja Simić, direktor prodaje i marketinga MediGroup. 

„Maraton je u osnovi trka sa samim sobom, pa je za ovaj fizički napor neophodna adekvatna priprema ali i provera zdravstvenih sposobnosti. Zbog toga je MediGroup sa paketom Čekiraj se i ove godine važan deo priprema svih učesnika! Izuzetno je važno preduprediti sve neželjene posledice, pa je ovaj paket najbolji način da u MediGroup domovima zdravlja svi obave brzu i jednostavnu proveru svog zdravstvenog stanja i da relaksirani izađu na startnu liniju.„ - dodao je Dr Goran Rađen, načelnik internističkog odeljenja Opšte bolnice MediGroup, medicinski direktor Beogradskog maratona koji je i član Međunarodne asocijacije medicinskih direktora maratona. 
 
Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona se zahvalio svim učesnicima i partnerima prisutnim na konferenciji za medije i naveo da je podrška Grada Beograda najvažnija za realizaciju Beogradskog maratona ali i da je segment medicinske zaštite i zdravstvenog obezbeđenja izuzetno bitan, ne samo za ovu manifestaciju, već i za pokret trčanja.

“Beogradski maraton ima izuzetno zadovoljstvo da sarađuje sa ovakvim partnerima koji učestvuju u realizaciji složene manifestacije kao što je Beogradski maraton, a posebno da se brinu o medicinskoj zaštiti i zdravstvenom obezbeđenju svih učesnika na Beogradskom maratonu, uključujući Trku zadovoljstva, polumaraton i maraton, a ove godine se očekuje da će ih ukupno biti oko 28 000.” - izjavio je Dejan Nikolić.

“Beogradski maraton kao član AIMS-a i po njihovoj preporuci, nalazi se u fazi pridruživanja Međunarodnom institutu za trkačku medicine (IIRM) što posebno ukazuje na značaj ove teme, odnosno medicinske zaštite i zdravstvenog obezbeđenja Beogradskog maratona i poštovanja najviših standarda kada je ova oblast u pitanju” - pomenuo je Nikolić.

Nikolić je takođe istakao da ostale pripreme za jubilarni 30. Beogradski maraton teku u skladu sa planom, kao i da se do sada prijavilo 5500 učesnika u polumaratonu i maratonu što je rekordan broj prijavljenih učesnika za ovaj period prijavljivanja za Beogradski maraton, kao i da učesnici dolaze iz 64 zemlje sveta, što je apsolutni rekord kada je u pitanju broj zemalja iz kojih dolaze učesnici.