Rekordi i na stazi i po broju učesnika
ponedeljak, 22. april 2019.
Na 32. Beogradskom maratonu učestvovao je rekordan broj maratonaca i polumaratonaca – njih 8.000 iz 70 zemalja uz 15.000 učesnika Aqua viva trke zadovoljstva na 5 km – ali ovog puta rekordi su su padali i na stazi.
Pobednik 32. Beogradskog maratona Kenijac Isak Kiprop Ruto postavio je novi rekord nove staze (od 2017. godine) na 42.195 metara. On je sa 2:16,51 nadmašio 2:21,09 svog zemljaka Stivena Kipnegetiča Katama iz 2017. i popravio i svoj lični rekord za minut. U polumaratonu postavljeni su novi rekordi u obe konkurencije. Džoš Kipruto Koeč je sa 1:07,12 nadtrčao prošlogodišnji rezultat od 1:08,03 Makedonca Darija Ivanovskog, a Hrvatica Matea Parlov je sa 1:14,33 popravila prošlogodšnji rekord polumaratonske staze koji je postigla njena zemljakinja i imenjakinja Matea Matošević sa 1:18,48.
Kenijac Ruto nije bio favorit broj jedan za pobedu u maratonskoj trci koju su zajednički, zvukom sirene otvorili gradonačelnik Beograda Zoran Radoičić, Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, promoter Pol Tergat, legenda svetske atletike, i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić. Bio je to pre svih Vinsent Kipalagat Kiptu, koji u karijeri ima trku i ispod 2:10 (2:09,22), ali on je ovog puta morao da se zadovolji drugim mestom sa 2:19,29, dok je treće mesto pripalo Bensonu Kimutai Čerijotu sa 2:24,50.
– Trka je bila odlična jer je vreme bilo fantastično. Odvojio sam sa posle 30. kilometra i veoma brzo izborio nedostižnu prednost. Staza mi se dopada i rado bih još trčao po njoj – rekao je novi rekorder staze Isak Kiprop Ruto.
Na maratonskoj stazi u ženskoj konkurenciji nije bilo atletičarki spremnih za podvig i novi record staze. Pobedila je Kenijka Judit Džeptum Korir sa 2:45,04, ispred zemljakinje Rozine Džepkosgei Kibono sa 2:46,09, dok je domaća takmičarka Nevena Jovanović izborila treće mesto sa 3:00,37.
– Nisam planirala da danas trčim maraton. Odlučila sam se na to u petak i srećna sam što sam tako postupila – izjavila je Nevena Jovanović, poručnik “kobri” Vojske Srbije. 
U polumaratonu domaćim takmičarkama pripalo je takođe treće mesto, a osvojila ga je reprezentativka Srbije Teodora Simović (Novi Pazar) sa1:16,23, posle tri uzastopne pobede na polumaratonima u Srbiji i četvrtog mesta na maratonu u Kasteljonu na kom je postigla i lični rekord (2:39,34). Teodoru je stigao umor a prestigle juče spremnije rivalke – pobednica Matea Parlov (1:14,33) i drugoplasirana Kenijka Karolina Čerono sa 1:15,07.   
– Držala sam svoj tempo, a njih dve su “pukle” na 16. kilometru pa sam ih samo obišla zadržavajući isti ritam trlčanja – rekla je posle pobede Matea Parlov, koja je pre mesec dana u Sevilji postavila lični rekord u maratonu sa 2:32,43.
Ni Džoš Kipruto Koeč nije imao puno problema sa rivalima u pohodu na pobedu i rekord staze:
– Već posle deset kilometara znao sam da ću pobediti. Imate lepu stazu, prezadovoljan sam rekordom staze.
Iza njega ciljem je prošao Milan Mitrović, trkač užičke Mladosti sa 1:08,23, čime je znatno popravio lični rekord koji je iznosio 1:10,13.
– Bilo je jako teško jer smo prvih sedam, osam kilometara trčali jakim tempom, manje od tri minuta po kilometru. Kada je Kenijac otišao napred preostala mi je borba sa samim sobom i mislim da sam u njoj pobedio – rekao je učenik Slavka Kuzmanovića.
Jednako zadovoljan bio je i trećeplasriani – Švajcarac Fabijan Douns Trkač iz Sent Galena beogradsku stazu je pretrčao za  1:10,23, a lični rekord mu je 1:07,52 iz 2014. godine.
I u maratonu i u polumaratonu, kao i u trci zadovoljstva veliki broj trkača popravio je svoje lične rekorde a mnogi su rušili rekorde u dobrotvornim akcijama u sve tri trke, a ta atmosfera nije promakla ni promoteru Polu Tergatu.
 – Beogradski maraton je bio neverovatan događaj, ono u čemu sam uživao je da vidim strast, jedinstvo i dobrodošlicu Beograđana. Ova trka će biti velika trka i vreme je danas bilo fantastično. Mislim da će Beogradski maraton postati jedan od velikih svetskih maratona u bliskoj budućnosti. U Beogradu sam šesti put, a one čega se sećam najviše iz prethodnih poseta je toplina Beogradjana. Ovde ljudi  vole sport i razumeju ga, Beograđani imaju sportski  duh. Moji Kenijci su prošli odlično, pobednici muških trka Koeč  i Ruto su zaista bili odlični, a mogu da kažem i da me je Čerono pomalo iznenadila drugim mestom u polumaratonu – i to prijatno – rekao je Pol Tergat.