Siniša Mali: Sutra najlepša slika Beograda ide u svet
petak, 15. april 2016.

Sutra će se održati 29. Beogradski maraton, a na njemu glavne zvezde mogli bi da budu Kenijski trkači Samson Mungai Kagia i Stellah Jepnegetich Barsosio i, sasvim sigurno, svetski rekorder u skoku uvis Kubanac Javier Sotomajor, promotor ovogodišnje manifestacije.
„Zahvalan sam na pozivu da dođem u Beograd i da budem promotor 29. Beogradskog maratona. Ovde sam tek kratko vreme, ali već se osećam kao kod kuće zbog načina na koji ste me primili. Zahvalan sam gospodinu gradonačelniku na prijemu i čestitam i njemu i organizatorima 29. Beogradskog maratona, jer rade nešto veoma lepo. Evo postavili su i letvicu na 2,45 m, koliko iznosi moj svetski rekord – i ja je imam u svojoj kući – a kada sam 1988. prvi put postavio svetski rekord nisam mogao ni da pomislim da ću i 2016. biti svetski rekorder. Pre dve godine moj rekord je bio u opasnosti, dvojica odličnih skakača su ga napadala više puta i znam da mi neće biti drago kad me nadmaše, ali neću ni umreti zbog toga” rekao je Sotomajor podsetivši da je tako bilo i kad mu je jedan naš skakač (Dragutin Topić) oduzeo svetski juniorski rekord.
Javier Sotomajor je juče održao javni čas atletike u novoj atletskoj dvorani, a njegovi učenici bili su finalisti 23. Smoki Smokić dečijeg maratona koji će se održati u subotu 23. aprila.
„Beogradski maraton je pravi način da promovišemo mladost, sport i zdrav način života. Maraton nije preskočio 2,45 metara kao gospodin Sotomajor, ali ove godine imaće rekordan broj učesnika – gotovo 6.000 – a ove godine dobićemo i milionitog učesnika na svim trkama u 29 godina. To će biti prava uvertira za narednu godinu, 30. Beogradski maraton na kojem ćemo pokazati zašto Beograd sve više investira u njega. Nažalost, posle nekoliko godina, prvi put neću moći da učestvujem zbog zdravstvenih razloga, ali pozivam Beograđane da trčanjem, bodrenjem i osmesima ulepšaju sliku koja će otići u svet” rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.


„Coca-Cola sistem je sa ponosom već treću godinu za redom partner Beogradskog maratona i jednog od najlepših rekreativnih događajа – Coca-Cola trke zadovoljstva. Pored 130 naših zaposlenih koji će učestvovati u njoj, podržaće nas i Maturanti maratonci, naši partneri iz Sekopaka kao i studenti medicine i nutricionisti okupljeni na projektu ’Pronađi meru’ koji će posetiocima i učesnicima davati savete o pravilnoj ishrani pre i nakon trke” rekao je Aleksandar Ružević, direktor generalni direktor Coca-Cola Hellenic Srbija.
Samson Mungai Kagia (1984) čiji je lični rekord 2:10,38 (Torino, 2013) i Stellah Jepnegetich Barsosio (1993) pobednica iz Wroclawa 2015. s ličnim rekordom 2:36:20 - nisu pričali mnogo – zadovoljni su prvim utiscima stečenim u Beogradu, najavljuju pobede i napade na rekorde staze (2:10,54 за маратонце и 2:29,44 za maratonke)