Nebeski letač Havier Sotomajor promoter 29. Beogradskog maratona
ponedeljak, 04. april 2016.

Još jedan aktuelni svetski rekorder promoter Beogradskog maratona

Havijer Sotomajor, legendarni kubanski atletičar, biće promoter 29. Beogradskog maratona. Sotomajor je aktuelni svetski rekorder u skoku u vis, a u dugoj i izuzetno uspešnoj karijeri je bio olimpijski šampion 1992. godine u Barseloni, šestostruki svetski prvak u dvorani i na otvorenom i višestruki svetski rekorder.

Prvi svetski rekord Sotomajor je postavio 1988. godine kada je u Salamanki skočio 2,43 m, potom je 1989. godine u San Huanu skočio 2,44 m, a aktuelni svetski rekord od 2,45 m postigao je 1993. godine ponovo u Salamanki. Sotomajor je neprikosnoveni svetski rekorder i vladalac atletskog neba već 28 godina. Pre njega, najduža vladavina jednog svetskog rekordera u ovoj disciplini trajala je 12 godina i to još u prvoj polovini 20. veka.

Sotomajor je još jedan u nizu promotera Beogradskog maratona, atletskih velikana i legend, koji su pomerali granice ljudskih mogućnosti i tako ostavili neizbrisiv trag u istoriji svetskog sporta.

Sotomajor je treći aktuelni svetski rekorder, promoter Beogradskog maratona u različitim atletskim disciplinama u poslednje tri godine. Na 28. Beogradskom maratonu 2015. godine promoterka je bila svetska rekorderka u skoku u dalj Galina Čistjakova, a na 27. Beogradskom maratonu 2014. promoter je bio svetski rekorder na 400 m s preponama Amerikanac Kevin Jang.

Pre njih na 26. Beogradskom maratonu 2013. godine promoter je bio zvanično najbolji atletičar i olimpijac svih vremena Karl Luis.

U prethodne, gotovo, tri decenije, promoteri Beogradskog maratona bili su legendarne ličnosti poput Emila Zatopeka, Marlen Oti, Boba Bimona, Lase Virena, Roze Mote, Majka Pauela, Sergeja Bubke…

Slava i popularnost promotera Beogradskog maratona neizmerno su pomogli da u više decenijskom vremenskom periodu, Beogradski maraton, Beograd i Srbija budu promovisani širom sveta.