Beogradski maraton spojio atletske legende
četvrtak, 20. april 2017.
Na mestima u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, koja su juče zauzimali Galina Čistjakova i Kevin Jang, danas su bili Roza Mota i Havijer Sotomajor, još dvoje atletičara najboljih svih vremena u svojim disciplinama i bivših promotera Beogradskog maratona koji se ponovo okupljaju u našem glavnom gradu povodom projekta „Legende ponovo u Beogradu” posvećenog obeležavanju 30. rođendana Beogradskog maratona.
Dobrodošlicu maratonskoj šampionki posebnog kova i svetskom rekorderu u skoku uvis poželeo je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika i rekao:
– Zahvalni smo Beogradskom maratonu i, posebno, Dejanu Nikoliću na ovom jedinstvenom i veličanstvenom projektu, koji će bez sumnje biti izazov i za druge svetske maratone, i koji će u Beogradu okupiti atletske legende čije medalje ne možemo ni da prebrojimo. To je velika stvar za naš grad, jer nema bolje promocije Beograda, Srbije, sporta i zdravog načina života.

Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda je istakao da organizatori i sve gradske službe, sekretarijati, javna i komunalna preduzeća čine sve da učesnici Beogradskog maratona od starta u 10 časova sve dok i poslednji trkač ne prođe ciljem imaju maksimalne uslove i dodao:
– Pozivam Beograđane da učestvuju na 30. Beogradskom maratonu i postanu deo istorije, da učestvuju u Trci zadovoljstva na 5 kilometara zajedno s decom, prijateljima, ako ne možete da trčite, onda izađite na stazu da bodrite učesnike i tako uveličate ovaj istorijski događaj.

Portugalka Roza Mota je jedini trkač maratona, računajući i žene i muškarce, koja je bila prvakinja Evrope, šampionka sveta i olimpijska pobednica (u isto vreme držala je sve tri titule) a od 14 pobeda na velikim maratonskim trkama ističu se tri uzastopne na evropskim šampionatima 1982, 1986. i 1990. godine, zatim na Svetskom prvenstvu 1987, Olimpijskim igrama 1988, u Bostonu (tri puta), Čikagu (2 puta), Londonu, Roterdamu, Tokiju... Promoter Beogradskog maratona bila je 2011. godine.
– Ta 2011. kao da je juče bila. Imam divna sećanja na celu manifestaciju a pogotovo na učesnike i pobednike. Pobede u sportu su važne, ali ne i najvažnije. Ono što je bitno u sportu i što ja sve vreme radim je sticanje prijatelja. Stekla sam ih i u Beogradu i zato se nadam da ćete me ponovo pozvati kada budete proslavljali 50. rođendan. Meni je posebno drago što je reč o maratonu, njegovi organizatori znaju šta je potrebno, znaju i kako, i zato sam uverena da će i ova 30. naša trka biti uspešna – rekla je Roza Mota.

Kubanac Havijer Sotomajor, koji vlada svetskim skokom uvis već 29 godina, kao promoter bio je i prošle godine u Beogradu.  
– Prošlogodišnji Beogradski maraton je bio dobro organizovan, imao je veliki broj učesnika i zato sam odmah prihvatio poziv organizatora, tim pre što će doći velike legende svetske atletike i zato sam veoma srećan. S Bobom Bimonom sam se sretao u Monaku, Barseloni, na olimpijskim igrama, a s Majkom Pauelom više puta – na Svetskom prvenstvu 1991. kada je on postavio svetski rekord u skoku udalj. Ja sam završio svoje takmičenje i mogao sam da gledam sve njegove skokove. Sledeći susret imali smo u Salamanki 1993. kada sam ja postavio svoj treći svetski rekord i on je bio tu. Poslednji put smo se videli pre četiri godine i biće lepo da se opet nađemo – rekao je Havijer Sotomajor, svetski rekorder na otvorenom sa 2, 45 m iz 1993. (prethodno s 2,43 iz 1988. i 2,44 iz 1989) i u dvorani s 2,43 (1989).
Sotomajor, kao i Mota, Čistjakova i Jang u petak 21.04.2017. će se sresti s Majkom Pauelom, ali i Bobom Bimonom i Lase Virenom, takođe legendama atletike i svetskog sporta.

„Legende ponovo u Beogradu” je zajednički projekat Grada Beograda i Beogradskog maratona, uostalom kao i 30. Beogradski maraton, istakao je Dejan Nikolić i dodao:
– Zajedno smo došli do novog rekorda. Broj prijava za maraton i polumaraton premašio je 7.000 a učesnici 30. Beogradskog maratona dolaze iz 70 zemalja.

Svakako, najviše će ih biti iz Srbije, a tome doprinose i brojni partneri Beogradskog maratona poput „Coca-Cole” i „Hemofarm fondacije”.

– Uveren sam da će ovo biti najbolji maraton do sada i da ćemo uspeti u zajedničkom nastojanju da motivišemo što više građana da učestvuju u nekoj od trka, da dođu na maraton, da se druže i da aktivno provode vreme a posebno u„Coca-Cola” trci zadovoljstva na 5 km. Mi ćemo imati 25 predstavnika u polumaratonu i 50 Trci zadovoljstva, pridružiće nam se i maturanti maratonci, a organizovaćemo humanitarnu akciju „čep za hendikep” – rekao je Dragan Lupšić, direktor za odnose s javnošću i komunikaciju „Coca-Cole”.

Saradnja Beogradskog maratona i „Hemofarm fondacije” traje već dugi niz godina.
– I ove godine naši zaposleni će uzeti aktivno učešće. Imaćemo 80 učesnika u trci zadovoljstva, predstavnike u maratonu i polumaratonu, a posebna očekivanje vezana su nam za polumaratonske štafete jer se naša muška ekipa nada trećoj pobedi. „Hemofarm fondacija” je angažovana na promeni zakona o transplantaciji organa, ali i angažovanje za promenu zakona o transplataciji organa. Zbog toga ćemo na startu maratona imati štandove na kojima ćemo promovisati kampanju „Najvažniji poziv u životu“ i objašnjavati potrebu da se zakon promeni, a svako ko želi moći će da popuni formular i postane vlasnik donorske kartice – rekla je Suzana Đurđević direktorka „Hemofarm fondacije”.