Beogradski maraton d.o.o.
11000 Beograd, Humska 4.
tel/fax: (+381 11) 369-0709; 306-5720
E-mail: office@bgdmarathon.org
HomeO MaratonuBeogradski maratonDečiji maratonŽenska trkaTrka kroz istorijuKalendarJavne nabavkeKontakt
             
 
15. april 2006.
TRINAESTI PUT ODRŽAN „DEČIJI SMOKI MARATON”
 
20. Dečiji maraton 2013.
19. Dečiji maraton 2012.
18. Dečiji maraton 2011.
17. Dečiji maraton 2010.
16. Dečiji maraton 2009.
15. Dečiji maraton 2008.
14. Dečiji maraton 2007.
13. Dečiji maraton 2006.
12. Dečiji maraton 2005.
   

Marko, Aleksa i Tamara
na pobedničkom postolju
U Vrtu dobre nade, na 13. Dečijem Smoki maratonu, odabrano je 12 beogradskih trkačkih i sportskih nada.
Izbor je prepušten samim mališanima, pobednicima predtakmičenja održanim u 134 beogradska vrtića, koji su u Zoološkom vrtu pred očima radoznalih životinja i glavnog sudije slona, u direktnom sučeljavanju odabrali najbrže.
Dvanaest pobednika polufinalnih trka našlo se u finalu: Marko Stefanović (Roda), Aleksa Vukotić (Princeza Olivera), Željko Stejić (Lane), Aleksa Uskoković (Grofica Olga), Kolja Malenković (Sveti Sava), Nataša Radovanović (Padina), Lazar Ivanović (Plavi čuperak), Aleksa Matić (Milica Petrović), Tamara Todorović (Cvrčak), Petar Mandić (Naša radost), Predrag Radić (Lastavica) i Jasmin Halili (Istok).
Uzbuđenje je dostiglo vrhunac. Nisu mogli da mu se odupru ni takmičari, ni vaspitači, ni roditelja, ni klovnovi, ni stanovnici Vrta dobre nade.
Finalna trka opravdala je očekivanja. Rekord staze oko slonare je izjednačen. Tešku stazu, dugu 230 metara, Aleksa Uskoković (Grofica Olga) savladao je za samo 37 sekundi, upisao se na listu rekordera Dečijeg, a onda dao bezbroj intervjua za novine, radio i televiziju.
Uz rame bili su mu drugoplasirani Marko Stefanović (Roda) i trećaplasirana, ujedno i najbrža devojčica, Tamara Todorović (Cvrčak), a na postolju svo troje bilo obasuto nagradama UNICEF-a, „Štarka”, Beogradskog zoološkog vrta i „Esprita” i naravno peharima, medaljama, diplomama Beogradskog maratona, a pobednik Aleksa dobio je i pobednički lovorov venac. Podjednako brzi bili su i „kornjače” i „zečevi”, pa i „puž” Jasmin Halili (Istok), koji se nije najbolje snašao u bespoštednoj finalnoj borbi...
Najbrže male trkače nagradama su zatrpali Jadranka Ivanović (UNICEF), Mirosinka Prodanović (Gradski sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu), Vesna Veljković („Štark”), Zoran Ilić (Vrt dobre nade) i Ivica Matijević (Atletski savez Beograda).
Dvanaest finalista ovim tek započinju svoje druženje. Iduće nedelje okupiće se još jednom na „Javnom času atletike” na Stadionu Partizana gde će im predavač biti najbolji atletičar sveta svih vremena Karl Luis, a zatim počeće trogodišnje atletsko školovanje u akciji „Počnimo sa sportom”.
 

Uz "Smoki" na štandu "Štarka"
bilo je i puno slatkiša
za sve učesnike
 

Animatori su dobro zagrejali takmičare
za svaku trku
 

Uz troje najbržih
nagrade je dobio i "puž"
 

Najbrži mali Beograđanin
okružen porodicom i prijateljima

Prvi intervjui su uvek teški
 

Aleksa i Tamara poziraju
sa voditeljem Bodom
   
   
A u vrtu
PROGRAM 13.
„DEČIJEG SMOKI MARATONA”


Subota, 15. april, 2006.
 • 10:00-10:15
  Dolazak takmičara i vaspitača
 • 10:45
  „Svečano obećanje” i obilazak staze
 • 11:00-12:00
  Kvalifikacije (12 grupa)
 • 12:30
  Finalna trka
 • 12:45
  Proglašenje pobednika i dodela nagrada
13. april 2006.
ZAVRŠENE KVALIFIKACIJE ZA 13. DEČIJI SMOKI MARATON
Više od 15.000 učesnika

U oko 240 beogradskih dečijih vrtića minulih sedam dana održana su kvalifikaciona takmičenja za učešće na 13. Dečijem Smoki maratonu.
– Ni kiša ni hladno vreme nisu sprečili decu da učestvuju na izbornim takmičenjima za finalnu smotru u Beogradskom zoološkom vrtu. U zavisnosti od uslova, mašte dece i vaspitača, u beogradskim vrtićima su održavane trke ili prave sportske igre na kojima su izabrani najbrži. Pored pretškolaca, kojima je namenjeno ovo takmičenje, u mnogim vrtićima takmičila su se i igrala i mlađa deca, tako da je broj učesnika između 15 i 18 hiljada, a zbog velikog interesovanja dece i roditelja povećali smo broj učesnika finalnog takmičenja. Tako će u subotu 15. aprila u Vrt dobre nade doći 134 najbrža mališana, – rekla je na konferenciji za novinare Radmila Purić, samostalni savetnik u Gradskom sekretarijatu za socijalnu i dečiju zaštitu.
A u Vrtu dobre nade čekaće ih srdačna atmosfera, muzika, pesma, takmičenje i poklon paketi sponzora „Štarka”.
– Ima li boljih promotora maratona i trčanja od najmlađih i zbog toga je „Štark” ponosan, ne samo na naslovno sponzorstvo Dečijeg Smoki maratona, već i na učešće u akciji „Počnimo sa sportom” u kojoj će organizovanim aktivnostima, stručnim radom i praćenjem trenažnog i takmičarskog procesa među najmlađima biti promovisan zdrav i aktivan način života, što je jedan od slogana naše kompanije, - rekla je Marina Savić, PR menadžer „Štarka”.
Podršku Dečijem Smoki maratonu i najmlađim trkačima pružio je u ime Uprave za sport pomoćnik direktora Dragan Atanasov, a zamenik direktora Vrda dobre nade Zoran Ilić, pozvao je mališane, vaspitače, roditelje i navijače da dođu u subotu na stazu oko slonare u Beogradskom zoološkom vrtu, jednom od samo dva vrta u Evropi koji imaju par pravih belih lavova...
 

   

Predstavljanje „Dečijeg Smoki maratona”
6. april 2006.
13. „DEČIJI SMOKI MARATON” U VRTU DOBRE NADE 15. APRILA

„Štark” i dalje uz najmlađe „maratonce”

U Vrtu dobre nade, beogradskom zoološkom vrtu 15. aprila najbrži mali Beograđani, od ukupno 18.000 hiljada koji će se takmičiti u kvalifikacijama u dečijim vrtićima, trčaće u uvertiri 19. „Beogradskog Banca intesa maratona”.
„Dečiji Smoki maraton”, organizuje se u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, pre svega sa Gradskim sekretarijatom za socijalnu i dečiju zaštitu, a naslovnog sponzorstva i ovog puta prihvatila se Kompanija „Štark”, poznati proizvođač konditorskih proizvoda, dodavši nazivu priredbe ime svog popularnog poizvoda.
Tim povodom u Kompaniji „Štark” organizovan je susret sa novinarima na kojem su generalni direktor Mitar Jović i Dejan Nikolić, direktor Preduzeća Beogradski maraton d.o.o. potpisali ugovor o saradnji.
– Mi u „Štarku” izuzetno smo zadovoljni jer nastavljamo tradicionalnu saradnju sa Beogradskim maratonom. Jedanaest godina sarađivali smo na velikom maratonu, bili i naslovni sponzor, a već drugu godinu sponzori smo Dečijeg maratona, sledeći politiku naše kompanije da uvek budemo uz sport i tamo gde su deca, – rekao je Mitar Jović, generalni direktor „Štarka”.
– Nadamo se da će i trinaesta godina naše saradnje biti srećna kao prva – 1994. godina, a u tom uverenju učvršćuje me činjenica da je Karl Luis bio promotor i tog i ovogodišnjeg maratona. Tada nije uspeo da dođeu Beograd, ali je njegov poziv posredstvom TV bio prihvaćen među mladima i zbog toga je zabeležen rekordan broj učesnika, koji bi želeli da nadmašimo ove godine. „Soko Štark” nam je mnogo pomogao te 1994. i u godinama koje su sledile i pitanje bi bilo šta bi bilo sa maratonom bez te pomoći. Sada zajednički sa Skupštinom grada Beograda i „Štarkom” organizujemo „Dečiji Smoki maraton”, a sa našim promotorom, najboljim atletičarem svih vremena Karlom Luisom dogovorili smo da u petak 21. aprila održi javni čas trčanja za učesnike „Dečijeg Smoki maratona”, – dodao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.
To će biti dodatni motiv najbržim malim Beograđanima da svoje druženje sa atletikom nastave u okviru projekta „Počnimo sa sportom” u koju će se pored gradskih vlasti uključiti i „Štark”, ali i atletski savezi Srbije i Srebije i Crne Gore i Evropska atletska asocijacija.
– To će biti trogodišnja škola trčanja edukativnog, zdravstvenog, trenažno-takmičarskog karaktera, u koju će svake godine stizati najbolji iz „Vrta dobre nade” i iz koje će izlaziti kao desetogodišnjaci spremni da se uključe u bilo koji sport. Vrednost projekta sagledan je i u Evropskoj atletskoj asocijaciji koja nam pruža medijsku, organizacionu i finansijsku podršku, – podsetio je Dejan Nikolić.
Aprilski maratonski dani u Beogradu bili bi nemogući bez Skupštine grada Beograda i pomoći gradskih sekretarijata i javnih komunalnih preduzeća.
– Projekat koji predstavlja nadgradnju „Dečijeg Smoki maratona” ima punu podršku Skupštine grada Beograda. On je izuzetno važan za Beograd, za državu, za sport i fizičku kulturu uopšte, jer je okrenut radu sa našim najmlađim sugrađanima i njihovom pravilnom tazvoju. Ove sedmice počinju kvalifikaciona takmičenja u dečijim vrtićima, nastaviće se i iduće, i mi već sada razmišljamo kako da 15. aprila u Beogradski zoološki vrt smestimo svu onu decu koja bi htela da trče. Prava je retkost u svetu da veliki maratoni ovakvu pažnju poklanjaju najmlađima. Oni, verujte, zaslužuju da trče u najlepšoj mogućoj uvertiri velikog maratona, – rekao je Andreja Mladenović, član Gradskog veća zadužen za sport.
Stela Ćosić, pomoćnik generalnog direktora za marketing istakla je da „Štark”, kompanija koja postoji 84 godine, poštuje tradiciju i da je Beogradski maraton deo nje:
– Sigurno je da ćemo i buduće biti uz male maratonce i veliku akciju „Počnimo sa sportom”, jer sve počinje sa decom, i samo je pitanje da li ćemo se ubuduće družiti uz „Smoki” ili neki drugi brend, možda neki od novih brendova koje pripremamo za iduću godinu u kojoj ćemo proslaviti 85. godina postojanja.
 

   
1. mart 2006.
U SKUPŠTINI BEOGRADA PREDSTAVLJEN PROJEKAT „POČNIMO SA SPORTOM

Ispred svog vremena

Značaj projekta „Počinimo sa sportom”, koji je predstavljen u Skupštini Grada Beograda, okupio je pored inicijatora „Beogradskog maratona” i atletske saveze Beograda, Srbije i savezne države, gradsku vladu i Republiku Srbiju kroz Upravu za sport, a na neki način pokroviteljstva kroz sumu od 20.000 švajcarskih franaka, prihvatila se Evropska atletska asocijacija (EAA).

– Drago mi je što sam u Beogradu, ne samo zbog višedecenijskog zajedničkog rada u atletici, već i zbog toga što je vaš projekat „Počnimo sa sportom” ispred svog vremena, ne samo u Beogradu već i u Evropi, – rekao je Janez Aljančič, član saveta Evropske atletske asocijacije i predsednik njene Komisije za razvoj na jučerašnjem predstavljanju projekta proteklog iz „Beogradskog maratona”.

Projekat „Počnimo sa sportom”, proistekao je iz „Dečijeg Smoki maratona”, koji je svake godine na izbornim takmičenjima okupljao od 18.000 do 20.000 najmlađih Beograđana i dovodio 240 najbržih na završnu priredbu u Beogradski zoološki vrt.

Ti prvi, sportski i atletski koraci polaznika dečijih vrtića u akciji „Počnimo sa sportom” prerašće u sistematski pristup uvođenju mališana u organizovane atletske aktivnosti...

– Posle ovogodišnjeg „Dečijeg Smoki maratona” 240 učesnika finalnog takmičenja biće pozvano u atletsku „školicu” sa prilagođenim zdravstveno, trenažno, takmičarskim i edukativnim programima. Nastava će trajati cele godine i trajati tri godine i posle prve tri godine desetogodišnjaci će iz nje izlaziti školovani – da kvalitetno hodaju, trče, da bacaju i skaču i spremni za bilo koji sport i bilo koju sportsku školu. Svake godine u školu će biti primljeno 240 najbržih malih Beograđana, tako da će od treće godine svog postojanja ova škola imati oko 700 polaznika, – objasnio je suštinu projekta Dejan Nikolić, direktor „Beogradskog maratona”.

Predavači u školi biće i najpoznatiji atletski stručnjaci, ali i studenti završne godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, a u realizaciji biće uključene mnoge institucije i organizacije – od Gradskog sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu, preko Gradskog sekretarijata za sport i omladinu do sponzora.
Naravno pomoć i podrška atletskih saveza Beograda, Srbije i Srbije i Crne Gore se podrazumeva a to su juče potvrdili Ivica Matijević, potpredsednik ASB i generalni sekretar AZSCG i Milan Spasojević, predsednik ASS.

– Atletski savez Beograda već godinama okrenut je unapređenju atletike u mlađim kategorijama, a ovog puta idemo još niže, do dece predškolskog uzrasta. Ova akcija nema samo atletsku i sportsku već i društvenu vrednost i to je akcija za budućnost. Ne sumnjam da će ona dobiti još veći zamah kada dobijemo atletski stadion i dvoranu. Grad se na tome veoma angažovao, a sport koji ima projekte „ispred svog vremena” u odnosu na celu Evropu zaslužuje da se po uslovima izjednači sa njom, - rekao je Matijević.

– I Atletski savez Srbije ima istu želju, da što više najmlađih privuče atletici. Mi se kroz programe obraćamo najmlađoj populaciji i zbog toga ovaj projekat prihvatamo kao i naš. Za njegov uspeh potreban je kvalitetan program i podrška grada i države, pre svega kroz obezbeđivanje uslova za bavljenje atletikom. Prisutnost predstavnika Skupštine grada Beograda i Uprave za sport nas uveravaju da ona neće izostati. Sve institucije koje su se ujedinile oko njega moraju imati u vidu da, je to posao na duži rok i da će on potpuno će uspeti kada bude proširen na celu Srbiju, – dodao je Spasojević.

Beograd podržava atletiku
– Možda ni sami nismo potpuno svesni u kakav važan, dugoročni projekat ulazimo. Realno gledano, njegovi rezultati mogu da imaju izuzetnu važnost za celokupan razvoj sporta u našem gradu i državi. Grad Beograd će dati sve od sebe da on uspe i ja verujem da ćemo uskoro imati problema sa roditeljima koji će želeti da upišu decu, iako nisu prošla prvu selekciju kroz „Dečiji Smoki maraton”. Uveren sam da će i ova akcija, kao i sve ostalo što Grad Beograd radi zajedno sa „Beogradskim maratonom” biti uspešna, a posebno mi je drago što je reč o kvalitetnoj aktivnosti za najmlađe. Mi u Skupštini grada Beograda atletiku prihvatamo kao polaznu osnovu za bavljenje sportom i početak zdravog i kvalitetnog života svakog našeg građana, a u to nas uverava i ova podrška Evropske atletske asocijacije, – rekao je Andreja Mladenović, član Gradskog veća zadužen za sport.
Da bi atletika u Beogradu odradila svoju misiju i da bi naši atletičari unapredili svoje rezultate potrebni su i objekti...
– Za desetak dana, posle dogovora sa atletskim savezima, izaći ćemo pred javnost sa kompletnom informacijom o izgradnji atletskog centra, sa stadionom i dvoranom. Odustali smo od lokacije na Bežanijskoj kosi (za to nije kriv ni grad ni atletičari), ali na pragu smo novog, kvalitetnog rešenja, - obećao je Mladenović.

Sportski i društveni značaj
– Značaj projekta „Počnimo sa sportom” vidi se i po tome što je ujedinio sve institucije zadužene za razvoj sporta i brigu o mladima i dobio njihovu podršku, a to u Srbiji nije lako. Nema nikakve sumnje da je reč o najznačajnijem projektu ne samo sa sportskog, već i društvenog stanovišta, – rekao je Dragan Atanasov, pomoćnik direktora Uprave za sport Srbije.

   
   
   
   

© Copyright 2005-2014. Beogradski maraton     Developed by: Infotrend