Beogradski maraton d.o.o.
11000 Beograd, Humska 4.
tel/fax: (+381 11) 369-0709; 306-5720
E-mail: office@bgdmarathon.org
HomeO MaratonuBeogradski maratonDečiji maratonŽenska trkaTrka kroz istorijuKalendarJavne nabavkeKontakt
             

DEČIJI MARATON

21. Dečiji maraton
subota 12. april 2014. godine
Beogradski ZOO vrt

20. Dečiji maraton 2013.
19. Dečiji maraton 2012.
18. Dečiji maraton 2011.
17. Dečiji maraton 2010.
16. Dečiji maraton 2009.
15. Dečiji maraton 2008.
14. Dečiji maraton 2007.
13. Dečiji maraton 2006.
12. Dečiji maraton 2005.


 

Saopštenje za medije
12.04.2014.

ODRŽAN 21. SMOKI SMOKIĆ DEČJI MARATON U VRTU DOBRE NADE
Pobedio Aleksa Tamindžić

Završen je i 21. Smoki Smokić Dečji maraton i podvučena crta ispod 330.000 učesnika tokom svih prethodnih godina. Nije fraza kada se kaže da su svi oni koji su učestvovali i pobednici, jer su od starta u životu krenuli putem zdravlja.
Oni koji su bili uspešniji od svojih vršnjaka u vrtićima, dobiju mesto u finalu u Vrtu dobre nade. Tako je bilo i ovoga puta. Od 16.000 predškolaca u ovogodišnjim kvalifikacijama danas je startovalo njih 136 podeljenih u 12 grupa. Pobednici svake od njih našli su se u superfinalu.

Prvi među jednakima bio je Aleksa Tamindžić. Zaustavio je dečkić iz vrtića „Cvrčak“ (Predškolska ustanova „Čukarica“), štopericu posle 38 sekundi i ubedljivo trijumfovao. Iza njega su se našli Dušan Marković („Naša deca“) i Marko Starčević („Slavuj“). Tradicionalno se dodeljuje titula Superpuža za onog ko je bio na začelju najbržih mališana glavnog grada i to je ovoga puta bila Dunja Radovanović („Rakita Kotarov Vuka“).
Treba svakako zabeležiti i pobednike u svakoj od 12 finalnih grupa, dakle učesnike superfinala, a to su uz troje spomenutih još: Milica Erdeljanin („Naša radost“), Lara Pejović („Dambo“), Nenad Trajković („Čarolija“), Mladen Janković („Vrabac“), Vasilije Mitanoski („Carić“), Filip Kazeni („Sunce“), Luka Protić („Bubamara“) i Andrija Manojlović („Majski cvet“).

Snežana Đurić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, rekla je, u povodu 21. Smoki Smokić Dečijeg maratona, da grad Beograd podržava sve aktivnosti koje pozitivno utiču na duh i zdravlje dece.

- Ove aktivnosti sprovode se tokom cele godine i zato su deca između ostalog i danas spremna za takmičenje. Ovde su danas sva deca pobednici i samo pravila nalažu da neko mora biti najbrži, ali sam sigurna da se među mališanima koji su učestvovali na maratonu sigurno krije i nekoliko budućih vrlo uspešnih sportista. Sekretarijat će i dalje nastaviti da posvećuje pažnju razvoju fizičke kulture, jer deca na taj način razvijaju sportski duh, borave u prirodi i druže se. Tako ćemo doprineti da naši najmlađi sugrađani izrastu u zdrave ljude. Predškolske ustanove veliku pažnju posvećuju sportskim aktivnostima, jer deca na taj način razvijaju sportski duh, borave u prirodi i druže se. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je i ranije pomagao i podržavao ovu manifestaciju, što će sigurno i ubuduće činiti – kazala je Snežana Đurić.

Nagrade onima koji su bili malo uspešniji od ostalih podelili su: gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu - Snežana Đurić, pobednik prošlogodišnjeg Smoki Smokić Dečijeg maratona - Nikola Sudimac, predstavnik kompanije Soko Štark - maskota Smoki Smokić, predstavnik Unicef-a - Vesna Savić Đukić i predstavnik UNIQA osiguranja - Sonja Marić.


21. Smoki Smokić Dečiji maraton
u subotu 12. aprila u Vrtu dobre nade

U subotu 12. aprila u Vrtu dobre nade održaće se 21. Smoki Smokić Dečiji maraton, manifestacija jedinstvena po ambijentu u kojem se održava i jedinstvena po učesnicima...
U kvalifikacijama za Dečiji maraton u prethodnih 20 godina učestvovalo je više od 330.000 beogradskih predškolaca, a i ove godine na „stazi oko slonare” takmičiće se najbrži sa opštinskih predškolskih takmičenja.
– Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uvek je podržavao Dečiji maraton i to će činiti i ubuduće, jer ova manifestacija ima i veliku podršku dece i roditelja. U kvalifikacijama je ove godine učestvovalo oko 16.000 mališana iz 14 predškolskih ustanova. U Beogradski zoološki vrt će doći najbrži i najspremniji i nadam se da se među njima krije bar nekoliko budućih vrhunskih sportista – izjavila je Snežana Đurić, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.
Kompanija „Soko Štark”, dugogodišnji partner Beogradskog maratona, izdvojila je svoj brend „Smoki Smokić” da bude deo naziva ove priredbe.
– Sa decom će u subotu biti i naša maskota „Smoki Smokić”, a sve takmičare očekuju poklon paketi „Soko Štarka” koji će im pomoći da vrate izgubljenu energiju – rekla je Radojka Ilić, nekadašnja reprezentativka u atletici i brend menadžer Kompanije „Soko Štark”.
U subotu na 21. Smoki Smokić Dečijem maratonu održaće se 12 kvalifikacionih trka i jedna finalna, kao i specijalna trka, za decu sa invaliditetom.
– Među našom decom vlada veliko interesovanje za ovu promotivnu trku na kojoj će učestvovati dvadesetak mališana, a svi se nadamo da će ih ubuduće biti i više –rekla je Jelena Radivojević iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda, čiji će odrasli članovi učestvovati i na 27. SuissGas Beogradskom maratonu 27. aprila.
Učesnici Smoki Smokić dečijeg maratona okupiće se 25. aprila još jednom, na jednom neobičnom mestu najavio je Slobodan Branković, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije:
– Oni će biti prvi takmičari u novoj atletskoj dvorani. Ona se gradi, još nema krov, ali u njoj će mališanima Javni čas atletike, promociju našeg projekta „Dečija atletika”, održati Dragutin Topić, naš rekorder u skoku uvis i promotor Beogradskog maratona Kevin Jang, svetski rekorder na 400 m s preponama. Nadam se da će ovim mališanima Ivana Španović, Emir Bekrić, Amela Terzić i drugi naši asovi postati idoli i da će se baviti atletikom i sportom, jer to je pravi put.
Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, zahvalio se svim učesnicima na današnjem druženju sa novinarima naglasivši da bez njih ne bi bilo ovako značajnog događaja i da se nada da će i ova manifestacija u subotu biti organizovana na vrhunskom nivou.

Svi učesnici 21. Smoki Smokić Dečijeg maratona osigurani su kod UNIQA osiguranja.
Na kraju susreta u Vrtu dobre nade Nikolić je uručio domaćinu Dečijeg maratona Vuku Bojoviću Veliku povelju Beogradskog maratona za poseban doprinos razvoju ove manifestacije i za nezaboravno druženje u Vrtu dobre nade u ovih 20 godina.
– Ovo je jedino priznanje koje smo primili za dugi niz godina jer nismo bili u milosti vladara grada, ali u ovih 20 godina prebrodili smo i njih i izmeštanje Dečijeg maratona iz Vrta dobre nade i sankcije i hiperinflaciju i bombardovanje... Tih godina je jedino slika sa dečijeg i velikog maratona uspevala je da se probije u svet. U ime ove kuće i moje – hvala – rekao je Vuk Bojović.

SATNICA i program događanja
subota, 12.04.2014. godine

10:00 – 10:15 Samostalni ulazak u ZOO vrt vaspitača sa decom-takmičarima (30 m iznad glavnog ulaza). Utvrđenim pravcima kretanja doći do PRIPREMNE ZONE.

10:40 Obilazak staze i formiranje prvih kvalifikacionih grupa.

10:50 Svečano obećanje

10:55 Start tradicionalne trke dece sa invaliditetom

11:00 Start prve kvalifikacione grupe.

11:05 Start druge kvalifikacione grupe.11:55 Start poslednje kvalifikacione grupe.

Promotivne trke

12:30 Finalna trka Smoki Smokić Dečijeg maratona.

12:45 Proglašenje pobednika i podela nagrada.

13:00 Završetak manifestacije.


Saopštenje za medije
07.04.2014.

21. Smoki Smokić Dečiji maraton
- 12.04.2014. godine u Beo Zoo vrtu -

Tradicionalni Smoki Smokić Dečiji maraton, 21. po redu, biće održan 12.04.2014. godine u vrtu dobre nade.

Zajednički projekat Beogradskog maratona i Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu započet pre više od dve decenije nastavlja se i ove godine sa ciljem da beogradske mališane uzrasta 5 i 6 godina približi sportu kroz zabavu, druženje i atraktivan događaj u beogradskom zoološkom vrtu.

U dosadašnjoj istoriji Dečijeg maratona u kvalifikacijama za ovaj događaj učestvovalo je preko
330 000 beogradskih predškolaca.

Tim povodom, gospođa Snežana Đurić - sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, izjavila je: „U kvalifikacijama za Dečiji maraton, koje su održane krajem marta, učestvovalo je oko 16.000 mališana iz 14 predškolskih ustanova. Posebno nam je drago što i roditelji podržavaju ovu tradicionalnu manifestaciju“.
 

   
   

© Copyright 2005-2014. Beogradski maraton     Developed by: Infotrend